Kiepenkerl Fasola Saxa
Rodzaj fasoli, której nie powinno zabraknąć w żadnym warzywnym grządce
21,99 zł
(włącznie z kwotą VAT 5% - plus koszty dostawy)
Właściwości i zalety
- Soczyste i gęste
- Do zamrażania i nie tylko
- Długość 12-13 cm
Nr art.: KK-1001860, Zawartość: 1 opakowanie, EAN: 4099682018607
Opis
Fasola zielona krzewiasta ma gęsty miąższ i jest wydajna. Osiąga długość od 12 do 13 cm, a okrągły strąk już po 10 do 11 tygodniach od wysiewu i pozostaje delikatny przez długi czas. Idealna jako dodatek do gotowania, do mrożenia oraz do spróbowania słodko-kwaśnej sałatki z kiszonej fasoli.
Ważne:
- Kiełkowanie w temperaturze 15-22°C.
- Sadzimy na suchej, bogatej w próchnicę, wilgotnej glebie, w słonecznym miejscu.
- Uprawa w doniczkach nie jest możliwa.
- Fasola wykorzystuje azot z powietrza dzięki obecności bakterii brodawkowych na korzeniach. Dlatego konieczna jest tylko niewielka podaż składników odżywczych. Jesienią lub wczesną wiosną należy lekko wprowadzić do gleby dobrze przegniły kompost lub odpowiedni produkt organiczny z pyłem skalnym.
- Fasolę układamy w rowkach o głębokości 2-3 cm, przysypujemy ziemią i dobrze dociskamy.
- Gdy fasola osiągnie 10 cm wysokości, na łodygach usypuje się ziemię, aby zwiększyć jej stabilność.
- Fasola wymaga dużo wody!
Okres siewu: | maj, czerwiec |
---|---|
Odległość sadzenia: | ok. 3-5 x 40 cm |
Okres kiełkowania: | 8 do 14 dni |
Zbiór: | lipiec, sierpień |
Marki: | Kiepenkerl |
---|---|
Zawartość wystarcza na ok.: | 8-10 metrów bieżących |
Głębokość sadzenia: | 2 do 3 cm |
Miejsce: | słoneczne miejsce |
Zimoodporne: | nie |